Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142
Kakel

Nu har vi preliminärt valt kakel och klinker till huset. Vi hade förberett oss genom att besöka flera kakelbutiker samt kollat på nätet och tittat på vänners kakel för att få idéer om färgval och kakelsättning. Enligt husavtalet ingick kakel till en kostnad av 200 kronor per kvm och klinker för 250 kronor per kvm vilket inte verkade räcka långt när man såg på priserna i den butik Ekerforshus använder sig av. Det visade sig dock att Ekerforshus hade ett avtal där även en del dyrare kakel och klinker ingick i standardvalet utan extra pristillägg. Då vår grund blivit så dyr behöver vi hålla ned på kostnaderna för tillval. Vi fick en tid hos en kille som hette Ronny på Kakelspecialisten och han var verkligen bra. Det blev inte alls så svårt att välja som vi hade trott. Man byter ju inte kakel på samma sätt som en tapet så det känns viktigt att det blir något som håller i längden.

I det minsta badrummet som är avlångt (3,9 kvm men bara 1,20 brett) vill vi ha vitt kakel för att inte rummet skall kännas mindre men med en färg som bryter på kortväggen. Ronny gav oss rådet att i mindre rum kan man gärna välja lite blankare vitt kakel men i ett större rum kan det vara en fördel med ett mattare kakel. Vi hittade en avlång vit platta 10x30 som vi gillade i standardvalet. Den fanns dessutom uppsatt i ett avlångt smalt rum så vi gick chansen att se den ordenligt. Jag var rädd att rummet skulle se ännu mer avlångt ut om man lade liggande kakel men Ronny berättade att det inte fungerar så. Väljer man stående kakel kan man uppleva rummet som att det är smalare. Till kortväggen i det lilla badrummet vill vi ha något med lite mer färg. Vi tvekade mellan en grönturkos och en himmelsblå platta, båda 10x10 med färgskiftningar och lite krackelerat botten med klar glasyr över. Troligen blir det den himmelsblå men båda var fina. Ingick inte i standardval men då ytan inte är så stor blir det ändå inte så dyrt. Plattan är snyggare i verkligheten är på bild, det är svårt att få exakt rätt färgåtergivning på bilden.

Caledos Lavanda (Konradssons kakel)





Till det större badrummet ville vi ha en lite mer återhållen färgskala. Vi föll för en platta som har en bruten vit bottenfärg och på den gråsilvriga streck som inte är så utpräglade utan mer ger liv åt ytan. Samma platta finns i svart med gråsilvriga streck. Vi tvekar nu om vi skall ha den svarta plattan vid duschen eller bara sätta den som en bård vid toaletten. På en svart platta syns allt mycket mer och risken är man får lov att hålla på och putsa ofta på den om man inte vill att eventuella tvålrester och kalkavlagringar skall synas. Vi har i alla fall bestämt oss för att ha en bård runt rummet på 4,5 cm av en mosaik som glittrar i svart, silver och metall. Mosaiken skulle vi inte vilja ha på en större yta för då skulle det bli alldeles för glittrigt men som en liten bård ser den ut att fungera riktigt bra.


Har försökt få fram en bra bild på vita kaklet 20x40 som har gråsilvriga streck i sig men bilden blir inte helt lyckad, det syns knappt att bottenfärgen är vit, än mindre strimmorna.


Vogue vit

 Det vi inte lyckades välja vid besöket på kakelbutiken var kökskakel men vi har sett kakelsticks i en butik tidigare som vi troligen kommer att köpa. Det heter Bricmate Azul Grey Irregular Sticks och att ett lite varmgrått/gråbrunt kakel. Annars är de flesta sticks grå eller svarta. Man kan välja att köpa kaklet själv och får då tillbaka den grundsumma som gäller per kvm från husföretaget.

Bricmate Azul Grey Irregular Sticks
 
Till Kakelsticksen tror vi att det på köksgolvet skall fungera bra med en platta som ingick i standardsortimentet som heter Pecos Bianco. Vi har fått låna hem en platta så vi kan stämma av hur den kommer att fungera mot övrig inredning. Plattan bör fungera bra mot ekgolv.
 

Pecos Bianco