Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Köket

Köket är från Ballingslöv. Vi gjorde en del tillval och har ritat om köket i förhållande till husets originalritning då vi ville ha ett större kök med större arbetsytor, ett skafferiskåp med utdragbara backar samt avställningsyta vid kylskåpet.

Den lucka vi valde heter Style och är av vit  matt laminat med fasad ekkant och skall vara mycket hållbar. Dekortäcklisten är också i ek. Ekeforshus har en egen köksansvarig, Cissi som hjälper till med planering och tillval. Kontakten med Cissi fungerade mycket bra men man behöver även besöka någon Ballingslövbutik en eller ett par gånger. Det kan vara lite omständigt att få prisuppgifter på de olika skåpstommarna då butikerna inte har några prislistor utan man måste fråga personalen för varje del men vi upptäckte att Ballingslöv i Mölnlycke har prisuppgifter på sin hemsida. Sedan får man rätt bra rabatter genom Ekeforshus så tillvalen blir inte lika dyra som det ser ut från början.

Vi har valt att ha diskbänken mot fönstret så att man kan stå och titta ut när man tar hand om disken. Vi valde en heltäckande diskbänk från Franke för att slippa problemet med att vatten kan bli stående i kanten. Så här kommer det att se ut mot fönstersidan:



Köket mot fönstret
 
 

Vid själv u-köksdelen kommer vi att ha klinker men i resten av huset blir det ekgolv. Var har valt klinker som går i ungefär samma färg som eken. Laminatskivan heter 7684 och går mot svart med lite brunt i och fungerar bra mot eken. Underskåpen har vi bytt ut mot lådhurtsar. Fläkten kommer vi att bygga in i ett överskåp. Det beror på att fläktar som man bygger in ofta är tystare om man inte är villig att lägga väldigt mycket pengar på fläkten och så är väggen där vi har spishällen är enda väggen där vi har överskåp då vi vill hålla en luftig känsla i resten av köket. Under överskåpen har vi inbyggda dimbara LED-spottar. Så här ser köket ut mot spisen:
 



                                                                         Köket mot hällen. 


Något som vi tycker är viktigt är att ha en avlastningsyta bredvid kylskåpet för när man handlat kan man behöva kunna ställa ifrån sig alla varor som skall in i kylen. Många kök är dåligt planerade i det avseendet. Vi har också gott om arbetsytor så att man kan arbeta flera i köket.
 
Vi har valt att själva köpa vitvaror för att fritt kunna välja mellan olika märken. Köper man fler vitvaror från ett ställe går det att förhandla till sig rabatter. Samtidigt kan det naturligvis vara bekvämt att få allt klart genom husföretaget, man slipper sköta den samordning som behövs så att allt finns på plats när det är dags för installation. Köper man vitvarorna själv behöver man också tänka på att de är försäkrade om man ställer dit dem före inflyttning. Induktionshällen behöver installeras av elektriker.
 
Mot väggen där dörren till tvättstugan är kommer vi att ha ett skafferiskåp med utdragbara backar där man får plats med mycket torrvaror. Vi har också valt att behålla vår fristående Micro. Vi funderade ett tag om vi skulle ha den inbyggd men i så fall behöver vi har ytterligare ett högskåp och det tar bort en del av den luftiga känslan i köket. Dessutom har vi en väldigt bra Micro från Whirlpool som vi gärna behåller. Den har program för ångkokning samt crisppanna som inte alla tillverkare har i sitt sortiment. Crisppannan använder vi rätt ofta (toppen till att till exempel laga till marinerade kycklingfiléer som blir klara utan passning medans man sköter resten av matlagningen).
 
 

                                                                               Köket mot tvättstugan.