Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Huset


Det hus vi kom att välja ingick i Ekeforshus Ekonomenhus. Det är egentligen tänkt som en serie för den som vill köpa ett hus som inte är så dyrt där köksutrustning och badrumsinredning är standardpaket. Själva husskalet och övrigt är samma kvalitet som Ekeforshus övriga hus. Vi var dock inte intresserade av standardpaketet och vi hade även tankar om hur vi ville ändra på planlösningen. Ekeforshus valde att tillmötesgå våra önskemål men vi fick betala en viss avgift för ändringarna då det även krävde nya el och vattendragningsritningar med mera. Skall man bara flytta på en vägg bör man inte behöva betala för ritningsändringar men vi ville ha ett annorlunda kök. Vad gället vitvaror ville vi ha induktionshäll, pyrolysugn med mera utifrån tanken kvalitet men ingen lyx. Det var inte några problem att välja bort standardpaketet och man kunde välja om man ville köpa vitvaror och annat via Ekeforshus eller själv.

Det hus vi valde har följande standardritning:



Ekonomen 142 (original)
Vi valde att rita om det hela så att vi fick ett u-kök och sedan en matplats där man har möjlighet att förlänga matbordet in mot vardagsrummet så att man kan sitta många och äta om man har gäster.
 Efter att ha ändrat på ritningen ser vårt hus ut så här:
 
 

Ekonomen 142, kundanpassad variant


 
Vi har valt stående panel och inklädning runt fönster och husknut. Ekeforshus har bjudit på platsmålade lister vilket är mycket snyggare. Vi kommer även att ha isolering av alla innerväggar.
 
Tillval vi gjort utöver de vi berättar om under etikett köket är följande:
  • Aluminiumklädda fönster. Det blev en extrakostnad på 6 500 kronor vilket vi tycker är värt sitt pris för att i framtiden slippa måla fönstren.
  • Vi valde att byta fönsterstorlek så att fönstren blev 10 cm bredare för att få in mer ljus. Vi valde också 160 cm höga fönster vid vardagsrum och allrum. Vi var ett tag inne på att ha fönster som går nästan ända ned till golvet men det visade sig att man ändrat reglerna så att man behöver ha säkerhetsglas om fönstret börjar längre ned än 60 cm från golvet och det blir rätt mycket dyrare med säkerhetsglas. 
  • Byte ytterdörr till Linjalen med mattblästrat glas. 
  • Addera bas vita innerdörrar. 
  • Klinker i hallen och vid U-köket. I tvättstugan ingår det som standard.
  • Ryggåstak över kök, matplats och vardagsrum.
  • En extra vattenutkastare vid lilla badrummet samt att den andra vattenutkastaren flyttas till tvättstugan. 
  • Dörren till stora badrummet flyttad så att det blir 50 cm vägg till höger om dörren för att få plats med ett skåp utmed väggen.
  • Vi valde att hänga om dörren till lilla badrummet för att den skall gå och öppna även om man har en bäddsoffa bäddad.
Frånval:
  • Alla vitvaror
  • Badrumsinredning
  • Tvättstugeinredning. Vi har valt bort den tvättstugeinredning som ingår och kommer att ordna med detta själv delvis men installation ingår (ersätter att vi valt bort installation av garderober).
  • Alla garderober förutom städskåpet som vi skall ha i tvättstugan.


Vi kommer att avsätta det minsta sovrummet som klädrum. Det skulle vara roligt om det gick att få till ett snyggt klädrum men vi räknar med att vi även kommer att behöva rummet till annan förvaring då moderna hus knappt har någon vind. Man behöver ju någonstans där det finns plats för resväskor, barnens gamla leksaker, dynor till utestolar med mera.