Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Ekonomi


Funderar du på att köpa hus men är tveksam om du har råd bör du försöka att preliminärberäkna så många kostnader som möjligt i förväg och var beredd på att du behöver ha marginaler för sådant som kan tillkomma under resans gång. Vi tyckte vi var noggranna men har det har ändå tillkommit kostnader vi inte räknat med från början.

 

Kostnader du behöver räknad med om du planerar att bygga hus:

·         Inköp av tomt.

·         Anslutning av vatten. Kolla med kommunen. Varierar mycket. Vi räknar med att för oss kommer det att kosta 123 822 kronor. Vår kostnad kommer att bestå av en serviceavgift, en så kallad lägenhetsavgift och en tomtyteavgift. Vi har inte kommunalt dagvatten utan behöver en stenkista annars skulle det kosta ännu mer. Men stenkistan kostar också pengar.

·         Anslutning av el. Även här kan kostnaderna variera kraftigt mellan olika kommuner och beroende på hur lång du har till en anslutningspunkt. När vi köpte vår tomt angav man att anslutningsavgiften låg på 22 100 kronor om det var mindre än 200 meter och 66 875 kronor om det var mer än 200 meter till anslutningspunkten. Vi räknar med knappt 300 meter till anslutningspunkten. Blir vi debiterade 66 875 kronor kommer vi att försöka begära omprövning av avgiften. På energimarknadsinspektionens hemsida anges att på ett avstånd upp till 200 meter får man ta ut en avgift på 22 100 kronor. För anslutningar längre bort än 200 meter men mindre än 800 meter tillkommer en meteravgift på 189 kronor för meter som överstiger 200 meter. Är det till exempel är 297 meter (fågelvägen) till anslutningspunkten bör kostnaden bli följande:22 100 kronor + 18 144 kronor (96 x 189) = 40 244 exklusive moms vilket blir 50 305 inklusive moms. Debiteras man en för hög avgift kan man begära prövning hos Energimarknadsinspektionen.

·         Lagfartskostnad som är 1,5 gånger tomtpriset plus 825 kronor.

·         Bygglovskostnader. Varierar också från kommun till kommun. Tänk på att det är många kostnader som ingår i bygglovet. Det man behöver betala är först kostnaden för nybyggnadskartan. Sedan kommer kostnad för utstakning av huset (och eventuella extra hörn om huset har mer än 4 hörn) samt för utstakning av garage. Därefter lägeskontroll när man grävt för huset och det är dags att gjuta plattan. Kommunen vill troligen ha in protokoll från lägeskontrollen. Sedan kommer själv bygglovskostnaden för huset och en lägre kostnad för garaget under 50 kvm. Vårt bygglov räknar vi med kommer att kosta 54 230 kronor.

·         Kontrollera om kommunen tar ut någon detaljplanavgift. Vår kostade 35 600 kronor.

·         En del kommuner tar ut vägavgifter.

·         Kostnad för pantbrev (2 % av lånekostnaden + 375 kronor). Under byggnadstiden kan du behöva pantbrev på större belopp än det slutliga lånet när bygget är klart om du har en del av dina tillgångar låsta i ditt nuvarande boende.

·         Kostnad för byggnadskreditiv. Pröva att förhandla med några banker. Vi kontaktade 6 banker men upptäckte att SBAB, Ikano och ICA-Banken inte har byggnadskreditiv. SEB körde en variant där man fick söka på nätet, ingen personlig kontakt. Det var dyrast att de bud vi fick. Vårt val kom att stå mellan Swedbank och Handelsbanken där prisskillnaderna inte var så stora. Swedbank ville ha 5000 i uppläggningsavgift och Handelsbanken 4 500 kronor. Vi tycker det är en hög summa för att betala fem fakturor, 1000 kronor per faktura.

·         Banken kan även ta ut andra avgifter. Vi blev vid 2 tillfällen debiterade 1 000 kronor i administrativ avgift för inteckning utöver kostnad för byggnadskreditivet.

·         Räntekostnaden blir dyrare under byggtiden än när du sedan placerat lånen.

·         Kostnad för kontrollansvarig. Vi hittade vår Ka på nätet till en kostnad av 18 000 och han hade även behörighet för mer kvalificerade byggen och gav ett förtroendeingivande intryck. Garbo-försäkringar var dyrare så dem valde vi bort.

·         Kostnad för besiktningsman. Kan ingå om du köper hus på totalentreprenad men kolla vad som gäller.

·         Bygg och byggfelsförsäkring. Kan också ingå i totalentreprenad.

·         Byggel. Vi vet ännu inte hur dyr vår el kommer att bli men i och med att det är ett vinterbygge lär det dra en del pengar. Tillkommer utöver kostnad för el även avgift för tillfälligt elskåp. Vi återkomer med mer info när vi vet mer. Banken säger att de sett exempel på byggen där de handlat om rätt mycket pengar men det beror naturligvis på storlek och hur kallt det blir.

·         Anslutning av data/tele. Beror på vad du väljer och hur det ser ut i din kommun.

·         Glöm inte de kostnader du kommer att ha i samband med flytten. Säljer du ett hus behövs en energibesiktning. Mäklaren brukar ta betalt för sitt arvode när du fått handpenning på försäljningen. Skulle köparen hoppa av har du rätt till skadestånd för de kostnader som uppstår för dig vilket till exempel innebär mäklararvode och även kan handla bli aktuellt om du behöver sälja ditt hus till en lägre kostnad än vad som avtalats. Kanske har du även kostnader för besiktning, flyttkostnader, eventuell flyttstädning och så behöver du titta på vilken reavinst du kommer att få.

·         Vad kostar uppfart och gång till huset? Kommer du att behövs höja hussockeln någon del? Vi åkte på en kostnad på 130 000 kronor vilket är mer än dubbelt av vad vi räknat med då kommunen sagt att de skulle lägga vägen i markhöjd mensedan höjde den 40 – 50 cm vilket innebär avsevärt större kostnad för uppackning av hus och garage.

·         Behöver du påla eller spränga kan kostnaderna lätt dra iväg.

·         Kostnader som är kopplade till huset såsom
Ändringar av kök. Många vill ha utdragbara lådor istället för underskåp och det kostar i regel extra. Vill du ha de vitvaror och badrumsinredning som ingår om du köper på totalentreprenad eller uppgradering? Om kakel och klinker ingår, vilket belopp i så fall? Ingår aluminumklädda fönster eller vill du ha det som tillval?

·         Vill du ha någon extra vattenutkastare?

·         Kostnad för entretrappa och eventuellt skydd över entrén.

·         Eventuell kostnad för extra eldragning? Till vårt hus ingick en rätt generös eldragning men kostnader kommer ändå att till komma som till exempel för dimmers och extra lampor i ryggåstaket. Vi håller som bäst på och räknar på detta och det är inte någon enkel uppgift. Hur tätt man skall ha lampor i ryggåstaket beror på vilken effekt de har om hur stor spridning av ljuset de ger. Troligen väljer vi bredstrålande LED-lampor men de är fortfarande rätt dyra om man vill ha dem dimbara med bra effekt och spridning.

·         Skall du ha garage? Vatten och el i garaget? Behöver det brandsäkras? Brandklassad dörr?

·         Ibland kan kommunen kräva radonmätning innan du flyttar in (cirka 500 kronor för snabbradonmätning).

·         Ingår grundmålning en gång behöver du måla huset två gånger själv och det går åt mer färg än till ett hus som målas om.

·         Kostnader för finplanering såsom jord, sand och grus, eventuell stenläggning med mera samt eventuell altan.

·         Kostnader för att få tomten i ordning som till exempel häck, träd och växter.

·         Utomhusbelysning

·         Trädgårdsredskap och utemöbler

·         Brevlåda

·         Persienner eller annat solskydd