Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Pengarna rinner

Nu öser det in fakturor och på det aviseringar från banken. På lånefronten har vi tidigare bara haft ett mindre lånebelopp för en del av tomten men nu är det dags att börja betala på byggnadskreditivet.

Helt otippat har vi ringt till kommunen och bett att få fakturan på vattenanslutningen så snart som möjligt. Det beror på att vi läst att kommunen planerar att vid årsskiftet höja avgiften för vattenanslutning med 30 %. Då den beräknade kostnaden redan ligger på 123 822 kronor så skulle en höjning med 30 % innebära en totaltkostnad på 160 969 (och då ingår inte något dagvatten utan det får vi ordna själv). Vi hade tur för handläggaren svarade att hon precis gjort klar vår faktura men vi tycker synd om de i området som ligger lite senare i sina byggplaner. Ofta är det olika höjningar som kommer vid årsskiftena men det blir extra trist när det handlar om större summor.

Vi har fått räkningen för elanslutning samt vår första elräkning. Kostnad för förbrukad el var 1.628 kronor för el 11 dagar mellan 20-30 november (inklusive nätavgift). Det är således väldigt dyrt med el till byggfläktar så länge huset inte har isolering i taket. Vi hoppas att de får klart med takisoleringen så snart som möjligt för då kan de börja sätta på värmen på plattan och kostnaderna bör blir lägre. Och så önskar vi oss en mild vinter. En viss elkostnad tillkommer för el till byggboden så det är inte bara huset som drar el.

Vad gäller kostnaderna för huset betalade vi 30.000 kronor i samband med att vi beställde huset. Betalningsplanen är sedan följande:
20 % 10 dagar efter färdig grund
30 % 10 dagar efter stomleverans
20 % 10 dagar efter färdig utvändig stomme
20 % efter kompletteringsleverans husmaterial
10 % omgående efter slutbesiktning.

Vi har tidigare jämfört vad olika husföretag har för betalningsplaner. Det kan skilja något vad man betalar vid beställning men sedan har de andra kostnaderna varit rätt likartade mellan de husföretag vi tittat på. Ofta finns i avtalen också en klausul om indexuppräkning om leverans inte kunna ske till ett vissa datum (gäller inte om husföretaget är orsak till detta utan om andra hinder uppstår som att kommunen tar lång tid på sig innan man får startbesked).

Vi har börjat köpa en del material som behöver finnas på plats till ett visst datum. Klinker till ett badrum samt kökskakel har vi köpt på nätet när det varit kampanjpris och på så sätt fått ned kostnaden. Kökskaklet hade vi sett tidigare och klinker beställde vi varuprov på. Vi har också beställt ett badrumsskåp som vi kommer att installera belysning i. Vi behöver ett badrumsskåp till en 80 cm badrumskommod och de badrumsskåp vi har gillat har kostat från 7.500 kronor och uppåt. Obegripligt varför badrumsmöbler skall vara så mycket dyrare än köksskåp. Vi hittade i alla fall ett enkelt dubbeldörrars spegelskåp med dubbelsidiga speglar på Kvik för 2.100 kronor. I det kommer vi att sätta dimbara spotlights i underkant samt montera på en ramp med spottar i överkant. Vi tror det kommer bli riktigt bra. Återkommer med bild när skåpet blivit uppsatt i badrummet men det lär inte bli förrän framåt mars.