Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Belysning

2014-01-26


I onsdags träffade vi elektrikern och gick igenom eldragning och olika tillval. Efter att ha läst andra hemsidor var vi på det klara med att kostnaderna för el lätt drar iväg. För vår del gick tillvalen på 30.813 kronor inklusive moms. I den summan ingår 5 dimbara ledspottar i köket och 2 i vardera badrum, en belysningsstyrning med Astro-tidur och rörelsesensor nattetid, multimediaskåp, utbyte av några vägguttag till 4-vägsuttag samt att några uttag flyttades så att det blev längre sträcka att dra tråden. Vi har inte valt några spotlights i fönstren. Efter ha funderat ett tag har vi kommit fram till att vi trots allt vi ha smålampor i fönstren som man kan variera med.

 
Några prisexempel:

Takspotlight 8 W Led med dimmer och montering 1 470 kronor plus moms
Takspotlight ej dimbar till badrum IP 44, 8 W LED 1 575 plus moms
Belysningsstyrning med Astro-Ur 4 940 plus moms
Rörelsesensor som ansluts till styrningen 2 500 plus moms
Multimediaskåp 1 500 plus moms.

Vi var ett tag inne på att själva köpa in spotlights och betala för montering. Bland annat hade vi sett en spot på Ljustema.se för 449 kronor. Den var på 10 W LED, 750 Lumen och 2 700 K varmvit, riktbar 0-30 grader. Att vi till slut ändå valde de elektrikern erbjöd berodde på att då gäller även garanti om något krångel skulle uppstå. De spotlights vi får via elföretaget såg vi på Bauhaus för 800 kronor styck men räknar man till dimmer och montering så går det antagligen på ett ut. Märke Hide-A-Lite.


I vardagsrummet har vi tänkt oss en variant med tre lampor från samma fäste. Vi har sett det i ett annat hus tidigare och då såg det ut så här:
 
 

 

Men vi har tänkt att byta glaskuporna mot tre svarta Nysta bollar och ha samma typ av lampa men mindre i vardagsrumsfönstren. Takfästet med tre uttag finns att köpa på Claes Ohlsson.

Cottex Nysta

I köket kommer vi utöver spotlights i ryggåstaket ha en lampa över arbetsbänken som vi har sedan tidigare och så har vi köpt en ny lampa till köksbordet. Samma lampa finns även i svart (kanske ännu snyggare) men den med ek fungerar bättre ihop med övrig inredning.


LampGustaf Solid. Matbordslampa


 

Till utebelysning blir det up-och downlights, 8 likadana lampor att placera vid entré, groventré, garagedörr, förrådsentré samt altandörrar. Vi har tittat på några som liknar varandra: Modena Duo, Jula Tin Maxi och Claes Ohlsson Väggspotlight Vidar. Vårt val blev Vidar som man kan köpa med rabatt om man köper tre lampor eller fler och där man köper ljuskällan själv. Julas lampa blir visserligen billigare men då ingår Halogenlampor och det borde inte ta så lång tid innan man tjänar in de Led-ljuskällor vi köper till Vidar då de drar klart mindre el.