Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Dyr kakelfog


Nu har vi efter diskussioner med Ekeforshus och kakelfirman SEC Bygg betalat fakturan för tilläggsarbeten vid kakelsättning som var på totalt 16 952 kronor. Kostnaderna blev högre än vad vi räknat med och vi upplever att kommunikationerna kring kostnaderna var bristande.

När det gällde tillvalen för el fungerade allt exemplariskt. Vi träffade elektrikern och gick igenom olika alternativ och fick sedan en klar och tydlig offert. När det gällde kostnaden för tilläggsarbete vid kakelsättning hade vi flera gånger bett säljaren på Ekeforshus att få uppgifter om kostnad för extraarbeten men säljaren sade att vi skulle bli kontaktade innan arbetena påbörjades. Så skedde aldrig.

I vårt avtal stod under utförande av plattsättning: Erforderlig fallspackling, tätskikt, fix, fog samt rak sättning av plattor 15x15, 10x20, 10x30, 20x20 20x30, 25x40 ingår. Vi var medvetna om att vi skulle behöva betala extra för de kakelsticks vi valde i köket samt att en kostnad tillkom för att vi i stora badrummet valde att lägga in en mosaikrad runt rummet samt en rad med plattor i annan färg bakom toaletten. Vi anade också att vi kanske skulle få betala extra för att vi valde att ha en fondvägg med 10x10 mosaik i lilla badrummet. Se bilder nedan.
Fondväggen kostade 2 993 i extra arbetskostnad. Mosaiken hade vi köpt själva.
 
 
I stora badrummet kostade mosaikfältet 1.848 kr (ok tycker vi) och så fick vi betala 2.625 kronor för två fogar.                (Avser extra arbetskostnad).
 
När fakturan kom visade det sig att kostnaderna för de tillval vi räknat med inte var högre än förväntat. Däremot fanns det med kostnader som vi definitivt inte räknat med och som inte framkom av avtalet. Det visade sig att det bara ingick ljusgrå fog trots att det inte framkom av avtalstexten. Vi fick till exempel betala 1 312 för att vi valde antracit fog till klinker i hallen. Till lilla badrummet fick vi betala 2 625 kronor extra (plus moms) för att vi hade vit fog på fondväggen samt mörk fog på golvet. Det var bara den ljusgrå fogen som var till de vita plattorna som ingick. Då hade vi ändå betalt 1681 kronor för fondväggen. Kakelfirmans förklaring till extrakostnaden var att det är enklare för dem om de kan dra samma fog över hela badrummet, annars måste de vänta tills en yta torkat innan de kan foga resten. Men det förklarar inte varför till exempel hallgolvet blev dyrare. Dessutom borde det inte vara något problem med torktider när de kan planera arbetet så att de till exempel lägger golvet i ena badrummet och sedan fortsätter med golvet i nästa badrum. Då hinner det ju torka innan kaklet skall sättas. Vi har ju fem olika golvytor som vi har kliniker på.

Något som blev dyr var också köksgolvet där vi hade plattor som var 33x33. Formatet låg nära de format som skulle ingå i standardkostnaden. På kakelfirman sade de att när det var så liten skillnaden var det möjligt att vi inte behövde betala något extra eller så handlade det om en mindre tilläggskostnad. Vi fick betala 5 022 kronor för 12 kvm golv i arbetsköket för att plattorna var 3 cm större än standard 30x30.  Plattsättarföretaget sade att vi hade kunnat valt ännu större plattor om vi velat, beloppet var detsamma så snart plattorna blev större än 30 cm.


Så här i efterhand kan vi konstatera att vi är väldigt nöjda med våra kakelval och vi skulle säkert ha gjort samma val om vi fått information om kostnaden i förväg men vi tycker inte att det är ok hur det hela gått till med smygkostnader som tillkommer. Ingår bara ljusgrå fog bör det stå det i avtalet så att man vet det från början samt att man bör få en offert och inte behöva känna sig tjatig när man frågar flera gånger men inte får svar.