Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

Variant av Ekerforshus Ekonomen 142

115 liter färg


Den senaste tiden har jag inte hunnit skriva något i bloggen men jag hade ju lovat att rapportera hur mycket färg det gick åt för målning av hus och garage. Vi blev klara med målningen i början av augusti.
Vi gjorde av med mer färg än vi räknat med, nästan 100 liter vit färg och knappt 15 liter ljusgrå färg. Huset är på ett plan, 142 kvm och garaget 36 kvm. Det finns flera förklaringar till färgåtgången. Vi har stående panel med en profil som drar extra färg. Träet är råsågat och då drar det mer färg. I och med att vi har ett vinkelhus är sträckan med takutsprång längre än vanligt och vi har tre gavelspetsar att måla. Dessutom var det väldigt varmt den period vi målade och det märktes att färgen blev tjockare. Det var lättast att måla när man precis hade öppnat en burk. Vi försökte starta tidigt på morgonen när det inte var så varmt men skulle vi bli klara under semester var vi tvungna att måla en del även i gassande sol. Första omgången var jobbigast att måla (antagligen lättare på planhyvlat trä).

 Vi köpte en ställning på Rusta som inte var så dyr och med hjälp av den målade vi upp till takfoten. Sedan hyrde vi en stor ställning för att måla gavelspetsarna. Det var lite pyssel innan vi kom på hur man lättast monterade upp den. Vi använde rep för att dra den övre platån på plats. Ställningen var så tung att vi måste montera ned den övre delen när vi skulle flytta den mellan de olika gavelspetsarna. Hela semestern gick åt till målning innan vi var klara. Efter det har vi påbörjat projekt isolering av garage samt att färdigställa tomten på entresidan.